Venyvyys, Voima, Kestävyys: Kamppailulajien Rajoitteet

Tämä on jatkoa edelliselle artikkelille: “Venyvyys- ja ketteryysohjeita kamppailulajien harrastajille“.

Venyvyys

Sinun täytyy tietää tarkalleen kuinka pitkälle voit taipua ja kääntyä, jotta välttyisit vahingoilta ja saavuttaisit parhaat tulokset. Ilman hyvää venyttelyä ennen treeniä todennäköisyys reväyttää lihas, jänne tai nivelside kasvaa suuresti.

Kesto – monet tutkimukset osoittavat, että venytyksen pitäminen alle minuutin ei vaikuta lihaksiin mitenkään kun taas toiset tutkimukset sanovat, että yli minuutin venytys ei myöskään auta. Oman opetuskokemukseni perusteella ajattelen, että tehokkain venytys kestää juuri niin kauan kuin venytystä kykenee pitämään ilman, että se alkaa tuntua kidutukselta. Paras tapa venytellä on lukea kirjaa tai katsoa televisiota samalla kun pitää itseään venytyksessä siten, että tuntee koko ajan pientä kipua.

Tasainen, hidas paine – kun venyttelet, on tärkeää olla tekemättä minkäänlaisia nytkähdyksiä. Tämä aiheuttaa vahinkoa ja estää venytyksen toimivuuden. Paineen tulee olla hidasta ja tasaista ilman nopeita liikkeitä. Joillain ihmisillä on tapana nytkähtää taakse kun he tuntevat kipua ja se on erittäin vaarallista.

Rentoutuminen ja hengitys – Viimeinen, mutta tärkein asia on rentoutuminen je hengittäminen venytyksen aikana. Ota syvään henkeä ja hengitä ulos hitaasti samalla kun venyttelet, keskity venytyksen sijaan hengitykseen.

Voima

Oman voiman arvoimiseen kannattaa käyttää aikaa. Tämä ei niinkään tarkoita sitä, miten paljon jaksat penkkipunnertaa tai hauiskääntää, vaan sitä, miten hyvin saat hallittua omaa kehonpainoasi. Akrobatiaa harjoittaessa on tärkeintä ymmärtää, että sinulla pitää olla täysi hallinta omasta kehonpainostasi, jotta voisit suoriutua näistä akrobaattisita tempuista. Tässä hallinnassa on kolme aluetta joihin keskittyä: Kädet, keskivartalo ja jalat.

Kädet – Käsiin lukeutuu pääasiassa olkapäät, hauikset, ojentajat, kyynärvarret sekä ranteet. Näiden alueiden treenaamiseen on olemassa monia harjoitteita, mutta tehokkaimmat ja käytännöllisimmät ovat normaalit punnerrukset, käsinseisontapunnerrus, ojentajapunnerrus, leuanveto ja dipit. Näitä harjoitteita tehdessä kannattaa pitää mielessä, että keho on tässä sotilas ja mieli kenraali. Lyhyesti sanottuna keho tekee sen, minkä mieli käskee tekemään. Näiden harjoitteiden vaikein osuus on sarjan keskellä. Aloitus on melko helppo, mutta sarjan keskellä mieli ajattelee, että loppu on liian kaukana. Tässä vaiheessa sinun on pidettävä kuri. Yritä aloittaa laskeminen uudestaan yhdestä kunnes sarjan loppu on saavutettu.

Keskivartalo – Keskivartaloon sisältyy pääasiassa kolme aluetta: Rinta, vatsa ja selkä. Tehokkaimmat harjoitteet ovat punnerrus rinnalle, istumaannousu vatsalle ja leuanveto ja dipit selälle.

Jalat – Jaloille on monia harjoitteitathere are many exercises for the legs. Kuitenkin kamppailulajien harrastajille tärkeintä on akrobatia ja ketteryys, huomiota täytyy siis kiinnittää hyppyjen korkeuteen ja pehmeään alastuloon. Yhden ja kahden jalan kuukut ovat loistava harjoite reisille. Paikallaan hyppely ainakin 15 minuutin ajan on hyvä tapa kehittää pohkeita ja nilkan lihaksia samalla kun hapenottokykykin kasvaa.

Kestävyys

Kestävyydellä on tärkeä rooli treenisession tehon määrittämisessä. Jos kestät vain vähän aikaa, treenin keho laskee Toisessa tapauksessa jos voidaan treenata kauan samalla energiatasolla tulokset ovat paremmat. Pidä mielessä, että treeni pitäisi lopettaa korkealla energiatasolla – silloin kuin tuntuu niin hyvältä, että voisit treenata vielä tunteja.

Näiden alueiden harjoittamisen jälkeen on vielä kaksi aluetta jotka vaativat huomiota – tasapaino ja koordinaatio. Kun nämä kaikki alueet ovat kehittyneet, voit aloittaa akrobatian harjoittelun.

Speak Your Mind

*