Mitä on Jujutsu

Brazilian Jiu-Jitsu

Brasilialainen Jujutsu on urheilulaji, joka kehittyi itsepuollustuksesta. Brasiliassa Jujutsua ei kutsuta “Brasilian Jujutsuksi” vaan pelkäksi “Jujutsuksi”. Kun maailma sai selville Jujutsun alkuperän, joka oli sidottu Gracien perheeseen, monet alkoivat kutsua sitä “Gracien Jujutsuksi” tai “Brasilian Jujutsuksi”. Nyrkkisääntönä on kutsua sitä Jujutsuksi, silloin sen kuvailu ei voi mennä väärin tietämättömyyttään.

On kaksi kategoriaa. Urheilulaji Jujutsu, jossa on turnauksia ja kouluja ja opiskelijoita harjoittelemassa kilpailuihin. Tässä Jujutsussa päämäärä on voittaa nujertamalla tai pisteillä. Jujutsun toinen puoli on Itsepuollustus Jujutsu, jossa keskittymisen kohteena on itsensä suojeleminen yhteenotoilta, joita saattaa tapahtua ulkona liikkuessa. Jujutsua pidettiin alkuaikoina korkealla arvossa sen tehokkuudesta lopettaa kamppailu lyhyeen, sen voi nähdä kun Royce Gracie UFC:n alkuaikoina käytti Jujutsua päättääkseen ottelun.

Aikoinaan kukaan ottelijoista ei tiennyt mitään maassa taistelussa ja jotka tiesivät, eivät tienneet kuinka lopettaa tappelu nopeasti. Kun vuosia kului taistelijat tiesivät, että jos halusi olla tehokas ottelussa, heidän pitäisi oppia mitä Graciet ja muut Brasiliassa ovat käyttäneet vuosia. Jos joku asia pitää oppia, joko kilpailun tai itsepuollustuksen parissa, Jujutsulla saa päätettyä tappelut tehokkaasti.

Kun Jujutsun suosio nousi Yhdysvalloissa ja koko maailmassa, enemmän ja enemmän organisaatioita syntyi. International Brazilian Jiu Jitsu Federation tai lyhyesti IBJJF järjesti tapahtumia Brasiliassa ja ympäri maapallon, se tavoitti laajemman yleisön kansainvälisesti. Enemmän ja enemmän kouluja aloitti ja niin myös kamppailijat lisääntyivät. Lisää kilpailuja tarvittiin ja muut organisaatiot kuten Abu Dhabi Combat Clubista tai ADCC:sta tuli valtavirtaa edustava ja kamppailuturnauksien eliittiä. Kilpailijat osallistuivat vain kutsusta. Myös Yhdysvaltojen armeija ja poliisit kiinnostuivat Jujutsusta sen suosion ja vaikuttavuuden takia. Monet mustan vyön Jujutsun valmentajat ja harjoittajat opastivat Yhdysvaltojen armeijaa itsepuollustuksessa ja lähitaistelussa.

Niko Koski

Comments

  1. Kiitti

Speak Your Mind

*