Kiinalaisen akrobatian historia

Kiinalaisella akrobatialla on pitkä historia

Historiallisten dokumenttien ja esineiden kuten muinaisissa haudoissa olleiden puu-,‭ ‬kivi-,‭ ‬ja tiilikaiverrusten sekä temppeleissä ja luolissa olleiden seinämaalausten ja työkaluissa olleiden koristeiden mukaan kiinalainen akrobatia oli korkealle kehittynyttä jo läntisen Han-dynastian aikana‭ (‬206‭ ‬eKr.‭ ‬– 24‭ ‬jKr.‭)‬.

Esimerkit osoittavat,‭ ‬että kiinalaisen akrobatian pitkä historia antoi tukevan pohjan nykypäivän esiintyjille.

Keraaminen akrobaattihahmo‭ ‬– Tämä on‭ ‬kokoelma keramiikkahahmoja,‭ ‬jotka esiintyvät näyttämöllä.‭ ‬Kokoelma löydettiin läntisen Han-dynastian aikaisesta haudasta.‭ ‬Yksinkertaisten linjojen avulla artisti taitavasti muovasi hahmot esittämään akrobatiatemppuja‭ ‬orkesterin ja yleisön säestämänä.‭ ‬Se on hyvä representaatio aikansa akrobaattisista esityksitä.

Songin kuningatar kiertämässä ryhmänsä kanssa‭ ‬– Tang-dynastian aikainen maalaus löydettiin yhdestä Dunhuangin luolista..‭ ‬Suuren paraatin edessä esiintyy akrobaatti,‭ ‬joka tasapainoilee otsallaan korkean pylvään päällä.‭ ‬Maalaus tukee ajatusta siitä,‭ ‬että akrobatia oli tuolloin suosittua viihdettä.

Ming Keisari Xian Zong Nauttimassa Huveista‭ ‬– Teos esittää kuvia Lyhtyjuhlasta Ming-palatsissa.‭ ‬Palatsin alueella akrobaatit esittävät taikatemppuja,‭ ‬hyppivät pöydällä olevien renkaiden läpi,‭ ‬jongeelaaravat renkaita ja tikkaita jaloillaan.‭ ‬Tämä esittää akrobatian huippua‭ ‬500‭ ‬vuotta sitten.

Kiinalainen akrobatia syntyi‭ ‬kansan‭ ‬keskuudessa,‭ ‬kuten akrobatian uniikki kansallinen tyyli ja‭ ‬rikas elävyys‭ ‬osoittavat.

Useimmat lavalla käytetyt lavasteet ovat tavallisia työkaluja kuten lautasia,‭ ‬kulhoja,‭ ‬purkkeja,‭ ‬vaaseja,‭ ‬pöytiä,‭ ‬tuoleja ja tikkaita.‭ ‬Akrobaatit käyttivät näitä työkalujaan taitavasti esittäessään uskomattomia temppuja,‭ ‬jotka kuvaavat kiinalaisten viisautta,‭ ‬kovaa työtä,‭ ‬rohkeutta,‭ ‬kestävyyttä ja optimismia.

VanhassaKiinassa akrobatiaa‭ ‬pidettiin ns.‭ ‬kulkevana viihteenä,‭ ‬jota ei pitänyt järjestää teattereissa.‭ ‬Akrobaatit elivät irtolaisen elämää vaellellessaan paikasta toiseen myymään taidettaan kaduilla.‭ ‬Monet eivät saaneet elantoaan akrobatialla,‭ ‬joten he joutuivat tekemään ruumiillista työtä,‭ ‬mikä puolestaan rajoitti taiteen‭ ‬kasvua.

Kiinan Kansantasavallan rahoituksen jälkeen taide sai uutta elinvoimaa ja sitä alettiin järjestää teattereissa.‭ ‬Samalla akrobaattien status nousi ja heidän ei enää tarvinnut elää irtolaisen elämää.‭ ‬ Tämän napakan kehityksen myötä alettiin kehittää uusia esityksiä,‭ ‬etenkin‭ ‬tasapainottelun ja volttien piirissä.

Samaan aikaan perinteiset kiinalaiset akrobatiaesitykset,‭ ‬kuten käsilläseisonta tuolipinon päällä,‭ ‬leijonatanssi,‭ ‬lautasten pyöritys,‭ ‬renkaiden läpi hyppiminen,‭ ‬Diabolo-esitykset ja‭ ‬“kulhopagodi‭”‬ otettiin innolla vastaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

Esityksen kokonaisuutta seuratessa tuntee varmasti,‭ ‬että jokainen akrobaatti on nuoren eloisuuden lähde ja että jokainen näytös on‭ ‬loistava esitys runollisisia kuvia.

‭“‬Sadan kukan tulee antaa kukkia vanhojen läpi tuomaan uutta‭”‬ –periaatteen‭ ‬ohjaamana artistit ovat lähivuosina nähneet valtavan paljon vaivaa parantaakseen esityksiään,‭ ‬nostaakseen standardejaan,‭ ‬lisätäkseen vaihtelua ja musiikkia,‭ ‬suunnitellakseen parempia pukuja,‭ ‬kokeillakseen erilaisia valaistuksia,‭ ‬parantaakseen näyttämöä ja kouluttaakseen uusia sukupolvia.‭ ‬ .

Akrobatia on siis täydessä kukassa kiinalaisen taiteen puutarhassa.

Akrobatiaa on kauan viety ulkomaille Kiinan ja muiden maiden välisen kulttuurivaihtokaupan seurauksena.‭ ‬Akrobaattiryhmät ovat menneet ulkomaille ihastuttamaan eri maiden yleisöjä.‭ ‬Nämä kulttuurilähettiläinä toimineet akrobaatit ovat lisänneet ystävyyttä ja ymmärrystä Kiinan ja muiden maiden kansojen välillä.

Jossain vaiheessa heidän on myös vaihdettava kallisarvoisia kokemuksia muiden maiden akrobaattikollegoidensa kanssa,‭ ‬jotta he voivat lisätä väriä Kiinan akrobatiaan.

Tässä on muutama suosittu‭ ‬akrobatiapaikka Kiinassa‭!

Chaoyang Theatre

Tämä henkeäsalpaava esitys esitetään kolme kertaa päivässä ja sen tarkat ja uskaliaat temput ovat yksi‭ ‬Pekingin suosituimpia akrobatiaesityksiä.‭ ‬Kiinalaiset ovat kehittäneet akrobatiaansa vuosien ajan ja tämä esitys on yksi kiinalaisen akrobatian evoluution maamerkkeistä.

Perinteinen leijonatanssi,‭ ‬upeat pyörä-‭ ‬ja tulitemput sekä taipumisesitykset ovat vain osa kohokohdista,‭ ‬jotka lyövät sinut ällikällä.‭ ‬Esityksen jälkeen voit ostaa DVD:n esityksestä,‭ ‬jonka voit viedä kotiin muistoksi Pekingistä.

Kaikenikäisille sopiva esitys tuo yhteen‭ ‬ympäri maailmaa tulevia katsojia.‭ ‬Esityksen‭ ‬hurma syntyy yhdistelemällä modernin ja perinteisen‭ ‬Pekingin akrobatian piirteitä.‭ ‬Esityksestä on siten tullut silta kiinalaisen kulttuurin ja maailman välille.

Chaoyangin teatteri on massiivinen‭ ‬3000‭ ‬neliömetrin kokoinen halli,‭ ‬joka rakennettiin vuonna‭ ‬1984.‭ ‬Kaksikerroksiseen katsomoon mahtuu jopa‭ ‬1400‭ ‬katsojaa.‭ ‬Tässä akrobatiaan erikoistuneessa teatterissa on pidetty myös Pekingin Ooppera ja kiinalaissia‭ ‬“cross-talk‭”‬ -esityksiä.

Teatteri sijaitsee Chaoyangin alueella Pekingissä,‭ ‬Kiinassa.‭ ‬Chaoyang tarkoittaa‭ ‬”aurinkoon päin olevaa‭”‬ ja se on yksi‭ ‬keskeisimmistä bisnes-alueista ja siellä on useimpien maiden lähetystöt.

Tiandi Theatre

Tiandin‭ ‬teatterissa pidetään yksi Pekingin suosittu akrobatiaesitys.‭ ‬Sen esittää China National Acrobatic Troupe‭ ‬–niminen‭ ‬ryhmä,‭ ‬jonka lempinimi on‭ ‬“Dream Team‭”‬.‭ ‬Esitys tunnetaan omaperäisestä tunnelmastaan ja tämä klassikko tarjoaa uniikin lähinäkymän yhteen Kiinan taitavimpiin akrobatiaesityksiin.

Klassinen Tiandin teatteri rakennettiin vuonna‭ ‬1991‭ ‬tukemaan tämän yli‭ ‬50‭ ‬vuotta sitten perustetun ryhmän‭ ‬valtavaa menestystä.‭ ‬Sen lisäksi,‭ ‬että ryhmä on tunnettu Kiinassa,‭ ‬se oli myäs yksi ensimmäisistä ulkomailla kiertäneistä ryhmistä.‭ ‬He ovatkin kiertäneet yli‭ ‬80‭ ‬maassa ja heillä‭ ‬on vaikuttava tie takanaan.‭ ‬Ryhmän akrobatia on täynnä taikatemppuja,‭ ‬korkeissa paikoissa tehtyjä temppuja ja paljon muuta.

Terveiset!
Grappling Team Pori, Niko Koski.

Speak Your Mind

*